Fedtfattig.dk
Fedtfattig.dk

Beregning af energiprocentfordelingen

14/11 - På denne side kan du let udregne fedtenergi% i en vare. Du kan også udregne energi%fordelingen i dine opskrifter, helt op til 15 ingredienser er muligt.

Vejledning:
Brug punktum til decimaltal (komma dur ikke!). Løbende med dine indtastninger vises energi%fordeling ialt.
Alm. print virker ej, i stedet kan du tage et såkaldt dump af skærmbilledet. Med MS Office programmerne virker det således:
1) Hold tasten "Alt Gr" nede og tryk på tasten "Print Scrn"
2) Åben et nyt dokument i Word
3) Hold tasten "Ctrl" ned og tryk på tasten "V".
Nu har du indsat en kopi af skærmbilledet i et Word dokument, som du bare kan printe ud. Håber du får nytte af siden og rigtig god fornøjelse med dine udregninger.

Her er forklaringen på hvordan jeg beregner energiprocentfordelingen i mine opskrifter.

Energi i fødevarer udtrykkes i kilojoule (KJ). I et gram protein er der 17 KJ, i et gram fedt er der 38 KJ og i et gram kulhydrat er der 17 KJ.

Energifordelingen beregner jeg ved at gange kulhydrater og proteiner med faktor 17, og fedt med faktor 38, for at komme frem til fællesnævneren som er KJ.

Eksempelvis indeholder 100 g æggeblomme:

    16,4 g protein, 32,9 g fedt og 0,2 g kulhydrat. Protein (16,4 g x 17 KJ/ g) = 278,8 KJ Fedt (32,9 g x 38 KJ/ g) = 1250,2 KJ Kulhydrat ( 0,2 g x 17 KJ/ g) = 3,4 KJ -------------- 1532,4 KJ 278,8 -------- x 100 = 18% energi fra protein 1532,4 1250,2 -------- x 100 = 82% energi fra fedt 1532,4 3,4 -------- x 100 = 0% energi fra kulhydrat 1532,4